Sezon szparagowy oficjalnie rozpoczęty! Zeszły weekend to był zdecydowanie szparagowy weekend. Najpierw tarta z zieloną ich odmianą, a następnie spaghetti z białymi szparagami (o których wkrótce). Było pysznie! Mój Połówek wolałby wprawdzie coś bardziej mięsnego, ale nie samym mięskiem żyje człowiek, a na pewno nie wiosną;)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- pół pęczka zielonych jak najcieńszych szparagów
- kilka plastrów szynki długodojrzewającej typu parmeńskiego
- 100 g kremowego serka kanapkowego typu Piątnica
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- małą garśc startego żółtego sera
- sól, pieprz
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto, którym wykładamy natłuszczoną formę. Następnie spód nakłuwamy gęsto widelcem (by się nie podniósł w czasie pieczenia) i pieczemy przez 15 min. w 180st.C.
Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek i lekko podgotowujemy, by zmiękły.
Śmietanę łączymy z serkiem, jajkami, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy szparagi, na nich rozrzucamy kawałki szynki, a całość zalewamy masą śmietanową. Wierzch lekko posypujemy startym serem. Zapiekamy 30 min. w 180st.C.
Smacznego!
Rewelacyjna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sparagi i chętnie wypróbuje je w cieście :)
Pozdrawiam!!
dobry pomysł na tarte, na pewno byłą smaczna. Tylko tak patrzę na zdjęcie chyba spód Ci się nie dopiekł.
OdpowiedzUsuńSpód się dopiekł, tylko lekko rozmiękł;)
UsuńCzym się w smaku różnią szparagi zielone od białych?
OdpowiedzUsuńZielone są nieco delikatniejsze. Białe, wydaje mi się, mają wyrazistszy smak. A poza tym wizualnie ciemne zielone lepiej się prezentują w niektórych daniach;)
Usuńjakie piękne danie:) i do tego zdrowe:)
OdpowiedzUsuń