środa, 15 maja 2013

TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

                Sezon szparagowy oficjalnie rozpoczęty! Zeszły weekend to był zdecydowanie szparagowy weekend. Najpierw tarta z zieloną ich odmianą, a  następnie spaghetti z białymi szparagami (o których wkrótce). Było pysznie! Mój Połówek wolałby wprawdzie coś bardziej mięsnego, ale nie samym mięskiem żyje człowiek, a na pewno nie wiosną;)


Składniki:
Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie:
  • pół pęczka zielonych jak najcieńszych szparagów
  • kilka plastrów szynki długodojrzewającej typu parmeńskiego
  • 100 g kremowego serka kanapkowego typu Piątnica
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • małą garśc startego żółtego sera
  • sól, pieprz
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto, którym wykładamy natłuszczoną formę. Następnie spód nakłuwamy gęsto widelcem (by się nie podniósł w czasie pieczenia) i pieczemy przez 15 min. w 180st.C.
Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek i lekko podgotowujemy, by zmiękły.
Śmietanę łączymy z serkiem, jajkami, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Na podpieczony spód wykładamy szparagi, na nich rozrzucamy kawałki szynki, a całość zalewamy masą śmietanową. Wierzch lekko posypujemy startym serem. Zapiekamy 30 min. w 180st.C.

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Rewelacyjna propozycja :)
    Uwielbiam sparagi i chętnie wypróbuje je w cieście :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł na tarte, na pewno byłą smaczna. Tylko tak patrzę na zdjęcie chyba spód Ci się nie dopiekł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód się dopiekł, tylko lekko rozmiękł;)

      Usuń
  3. Czym się w smaku różnią szparagi zielone od białych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone są nieco delikatniejsze. Białe, wydaje mi się, mają wyrazistszy smak. A poza tym wizualnie ciemne zielone lepiej się prezentują w niektórych daniach;)

      Usuń
  4. jakie piękne danie:) i do tego zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń