Uwielbiam połączenie brokuła i gorgonzoli, np. w postaci sosu do makaronu. Takim samym sosem polałam przy innej okazji sznycle z piersi kurczaka i wyszło rewelacyjnie! Tym razem postanowiłam zapiec go na kruchym cieście. To chyba najlepsza tarta, jaką jadłam i robiłam;)
Składniki (na formę 27 cm):
Ciasto
- 300 g mąki / 2 szklanki
- 100 g masła
- jajko
- sól
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 2 pojedyncze piersi kurze
- 1 średni brokuł
- 150g sera z niebieską pleśnią
- pół szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie wałkujemy je na ok. 5-7mm i przenosimy na formę, nakłuwamy widelcem (by w czasie pieczenia nie wstało) i zapiekamy 15 min w 180 st.C.
Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i przesmażamy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ale dente. Dodajemy go do kurczaka. Dodajemy pokruszony ser i śmietanę, wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Przelewamy sos na ciasto i pieczemy 30-35 min. w 180st.C.
Smacznego!
świetnie wygląda, bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń