Zastanawia mnie tylko ta nazwa.... Co ten sos z warzyw w słoikach ma wspólnego z Japonią?;)
Zdjęcia niestety nie oddają uroku tej potrawy. Jak to zwykle w przypadku dań jednogarnkowych;)
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kg filetów białej ryby (w oryginale był dorsz, ja użyłam pół na pół amura i tołpygę. Oba gatunki o świetnej zwartej konsystencji mięsa)
- 2-3 jajka
- mąka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
Sos:
- litrowy słoik papryki konserwowej
- litrowy słoik ogórków konserwowych
- puszka ananasa
- 2 cebule
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 200g keczupu
- 2 łyżki octu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Rybę wycieramy papierowym ręcznikiem, by była sucha (panierka będzie się lepiej trzymać i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Jajka roztrzepujemy na jednym talerzu, mąkę nasypujemy na drugi i obtaczamy rybę tradycyjnie - najpierw w jajku, potem w mące. Ja tę czynność powtarzałam dwukrotnie, gdyż taka gruba panierka zapieczona smakuje wybornie;) Smażymy na złoty kolor. Odstawiamy.
Sos: cebulę, paprykę, ogórki i ananasa drobno siekamy. Cebulę szklimy i mieszamy z resztą warzyw i ananasem. Dodajemy koncentrat i keczup, doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy.
Na dnie naczynia do zapiekania wykładamy kilka łyżek sosu, na to kładziemy warstwę ryby, znowu sos, ryba i sos na wierzchu. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C. Zapiekamy ok. 30 min.
Smacznego!
fajne danie:) już widziałam na kilku blogach i kusi mnie ta rybka, ale Twoja najbardziej mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńDla mnie też wydaje się najciekawszy. jutro przetestuje
OdpowiedzUsuń