środa, 13 marca 2013

PLACKI ANANASOWO-KOKOSOWE

                 Czekając na lato i marząc o egzotycznych plenerach funduję sobie pyszne, delikatne placki w postaci krążków ananasa w cieście kokosowym. Dla słodkich łasuchów i wielbicieli kokosa;) A do tego, żeby było jeszcze lepiej, kokosowy drink na bazie rumu, likieru kokosowego i soku ananasowego, o którym wkrótce:)))


Składniki (na 2 porcje):

  • kilka plastrów ananasa (zależy, ile kto zje;) )
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • olej do smażenia
Ananasy wyciągamy zawczasu z puszki, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu ciasto będzie lepiej przylegać. 
Z mąki, 1 jajka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i wody rozrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. 
Na talerzyku lub w miseczce rozbijamy 1 jajko i roztrzepujemy  W osobnym naczyniu umieszczamy wiórki. Z ananasem postępujemy jak ze schabowym: najpierw maczamy w jajku, obtaczamy w wiórkach i szybko zanurzamy w cieście, by jak najmniej wiórek odpadło (zawsze nieco się ześliźnie;) ). Od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Przed podaniem można delikatnie polać śmietanką lub posypane wiórkami:)

Smacznego!


A o tym wkrótce...

2 komentarze: