Czekając na lato i marząc o egzotycznych plenerach funduję sobie pyszne, delikatne placki w postaci krążków ananasa w cieście kokosowym. Dla słodkich łasuchów i wielbicieli kokosa;) A do tego, żeby było jeszcze lepiej, kokosowy drink na bazie rumu, likieru kokosowego i soku ananasowego, o którym wkrótce:)))
Składniki (na 2 porcje):
- kilka plastrów ananasa (zależy, ile kto zje;) )
- 2/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- woda
- kilka łyżek wiórek kokosowych
- olej do smażenia
Ananasy wyciągamy zawczasu z puszki, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu ciasto będzie lepiej przylegać.
Z mąki, 1 jajka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i wody rozrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji.
Na talerzyku lub w miseczce rozbijamy 1 jajko i roztrzepujemy W osobnym naczyniu umieszczamy wiórki. Z ananasem postępujemy jak ze schabowym: najpierw maczamy w jajku, obtaczamy w wiórkach i szybko zanurzamy w cieście, by jak najmniej wiórek odpadło (zawsze nieco się ześliźnie;) ). Od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Przed podaniem można delikatnie polać śmietanką lub posypane wiórkami:)
A o tym wkrótce... |
a na uwieńczenie wisienka:D
OdpowiedzUsuńbajeczne ;D
OdpowiedzUsuń