poniedziałek, 25 marca 2013

SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE I Z KRUSZONKĄ

                  Sobotnie popołudnie. Ona i on. Kuchnia i sernik. Ona podpowiada, on wykonuje. Niezwykle przyjemnie i niezwykle smacznie. Ciasto w całości upieczone przez Mojego Połówka:) Rośnie mi konkurencja, gdyż serniczek wyszedł rewelacyjny:) Delikatny, lekko kremowy, na kakaowym spodzie z mocno kakaową kruszonką:)



Składniki (na tortownicę 26cm):

Masa serowa:
  • 1kg sera mielonego
  • 4 jajka
  • 50g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na spód:
  • 220g herbatników
  • 1 łyżka kakao do wypieków
  • 150g masła

Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 60g masła
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • ulubione owoce - w naszym przypadku ananasy z puszki

Spód: herbatniki zmielić na pył, dodać kakao i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić. 

Przygotować masę serową: ser, jajka, masło, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i wszystko razem zmiksować. 

Przygotować kruszonkę: masło stopić i zmieszać z pozostałymi składnikami aż do uzyskania sypkiej, grudkowatej konsystencji. Proporcje poszczególnych składników należy korygować w zależności od uzyskiwanej konsystencji.

Masę serową wylać na spód,a na wierzchu ułożyć cząstki ananasa. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do  całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)

Smacznego!


3 komentarze: