wtorek, 26 marca 2013

KIR

              Jak pijecie białe wino? Pewnie większość z Was pija je samo w czystej postaci. A można z niego przygotować ciekawego drinka i to w bardzo prosty sposób - dodając creme de cassis, czyli likier porzeczkowy.
              Koktajl powstał we Francji po II Wojnie Światowej. Pomysłodawcą był francuski major Felix Kir (1876-1968), który na wydawanych przez siebie przyjęciach podawał regionalne białe wino z Burgundii (z której się wywodził) z dodatkiem lokalnego likieru z porzeczek promując w ten sposób dwa główne okoliczne produkty*. Początkowo drink nazywano blanc-cass, lecz wkrótce łączono go z nazwiskiem majora Kira i stąd nazwa Kir.
               Inną wersją tego drinka jest Kir Royale, w którym zamiast białego wina używa się szampana.

*Cocktails and drinking games: Complete guide to bartending. MobileReference 2007



Składniki:
  • 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 20 ml creme de cassis (likieru porzeczkowego)

 Wlać schłodzone wino do kieliszka i dolać likier porzeczkowy. Likier osiądzie na dnie tworząc warstwy. Potem można wymieszać.

Cheers!


1 komentarz:

  1. Ciekawe, ciekawe... W taki sposób można też chyba przygotować szampana? Wydaje mi się, że gdzieś widziałam właśnie taką wersję z szampanem :-)

    OdpowiedzUsuń