Sobotnie popołudnie. Ona i on. Kuchnia i sernik. Ona podpowiada, on wykonuje. Niezwykle przyjemnie i niezwykle smacznie. Ciasto w całości upieczone przez Mojego Połówka:) Rośnie mi konkurencja, gdyż serniczek wyszedł rewelacyjny:) Delikatny, lekko kremowy, na kakaowym spodzie z mocno kakaową kruszonką:)
Składniki (na tortownicę 26cm):
Masa serowa:
- 1kg sera mielonego
- 4 jajka
- 50g miękkiego masła
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na spód:
- 220g herbatników
- 1 łyżka kakao do wypieków
- 150g masła
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 70g cukru pudru
- 60g masła
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo (opcjonalnie):
- ulubione owoce - w naszym przypadku ananasy z puszki
Spód: herbatniki zmielić na pył, dodać kakao i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić.
Przygotować masę serową: ser, jajka, masło, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i wszystko razem zmiksować.
Przygotować kruszonkę: masło stopić i zmieszać z pozostałymi składnikami aż do uzyskania sypkiej, grudkowatej konsystencji. Proporcje poszczególnych składników należy korygować w zależności od uzyskiwanej konsystencji.
Masę serową wylać na spód,a na wierzchu ułożyć cząstki ananasa. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Smacznego!
Byś się podzieliła i poczęstowała małego łasucha :):):) Smacznie wygląda:) pozd Marzi:)
OdpowiedzUsuńbajeczny ;d
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń