poniedziałek, 18 marca 2013

BUŁECZKI PSZENNE Z MAKIEM

                 Jak dotąd stale piekę same bochenki różnorakiego chleba. Raz tylko "popełniłam" bułeczki czosnkowe. Postanowiłam tym razem upiec coś lekkiego i na myśl przyszły mi zwykłe pszenne bułki posypane makiem.


 
Składniki (na 9 małych bułeczek):
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 300ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy 
  • mleko lub żółtko/jajko
  • mak
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze, np. w tortownicy i odstawiamy na pół godz. do podrośnięcia. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy makiem. Mak (jak i inne ziarna) najlepiej przyklejają się do jajka, ale mleko w przypadku maku też sobie radzi. Pieczemy 25 min w 190st.C.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam pieczywo własnej roboty głównie za to, że nie umywa się do tego, które możemy znaleźć w sklepach. Super przepis, koniecznie do wypróbowania :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń