sobota, 28 stycznia 2012

GARLIC KNOTS

            Piękne, pomysłowe, pyszne. Ciepłe, ciekawe, czosnkowe. Nic dodać, nic ująć. Wspaniałe bułeczki dla miłośników czosnkowego smaku i aromatu. Najlepsze jeszcze cieplutkie prosto z pieca. Z masełkiem;) Kolejny  udany przepis od Kasi, której bardzo za niego dziękuję. 


Składniki na 12 szt. (cytuję za autorką):
  • 480 g mąki (3 szklanki)
  • 15 g cukru (1 łyżka)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (instatnt)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka (1/4 szkl.)
  • 250 ml ciepłej wody (1 szkl.)
Do posmarowania:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli

Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą (szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60-gramowe i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut, aby wyrosły.
W czasie gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut ( nie powinny być zbyt mocno spieczone ).
Zdecydowanie najlepsze i najbardziej aromatyczne są jeszcze ciepłe.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Wyszły Ci idealne :)
    Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czosnkowe bułeczki, a takie domowe to już w ogóle poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń