piątek, 15 lutego 2013

CHLEB PSZENNY NA ŚMIETANIE Z OTRĘBAMI

                 Bardzo smaczny chlebek o delikatnym. białym miąższu. Dużo lżejszy niż poprzednie pszenno-żytnie, jak np. z pestkami dyni.


Składniki:
  • 650g mąki pszennej
  • kilka łyżek otrębów (wedle upodobania)
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 400ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z otrębami, śmietaną, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy najpierw 10min. w 200st.C., a następnie ok. 1godz. w 180st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!



2 komentarze: