piątek, 4 stycznia 2013

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM I GORGONZOLĄ

              Zastanawiałam się, co przygotować na obiad. Miałam ochotę na makaron. W lodówce czekała na spożytkowanie resztka sosu serowego z gorgonzolą. Dodałam łososia, pora i wyszło przepyszne danie, które zajadałam przez kilka dni z wielkim smakiem;)


Składniki (na formę 18 x 28 cm):
  • kilka garści ulubionego makaronu (u mnie rurki)
  • ok. 250g filetu z łososia
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • sos serowy z gorgonzolą z  tego przepisu lub ok. 200ml śmietany kremówki wymieszanej z gorgonzolą
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ser żółty do posypania wierzchu (u mnie cheddar)
  • olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente (warto dodać do wody nieco oleju, by makaron się nie posklejał po odcedzeniu).
Łososia solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy z obu stron. Usmażonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Białą część pora i nieco zielonej (dla koloru) kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce. Oba warzywa przesmażamy kilka chwil i dodajemy do łososia. Do mieszanki rybno-warzywnej dodajemy sos serowy (lub śmietanę wymieszaną z rozkruszonym serem). Doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i dodajemy do ugotowanego makaronu, znów mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Jeśli chcemy, by ser się zapiekł, wstawiamy naczynie do piekarnika bez przykrycia. Ja wolałam rozpuszczony ale nie spieczony ser, więc przykryłam naczynie folią aluminiową. Pieczemy ok. 40min. w 190st.C.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mm, obłędna zapiekanka :) Gorgonzola, łosoś i makaron - to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zapiekanka z łososiem musi być pyszna, u mnie podobnie, czyli zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie :-) uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń