Pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło. Wspaniały dodatek do zapiekanek, makaronów, tostów czy kanapek. Świetnie pasował do cannelloni z musem z kalafiora - taki wyrazisty kontrapunkt dla łagodnego smaku musu kalafiorowego. Dla wszystkich wielbicieli serów z niebieską pleśnią.
Składniki (na ok. 2 kubki sosu):
- ok. 2/3 dużego kubka śmietany kremówki
- 1 serek topiony (ok. 80g)
- ok. 100g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola)
- sól, pieprz
Śmietankę lekko podgrzewamy. Sery rozkruszamy, dodajemy do śmietanki, którą dalej podgrzewamy na małym ogniu, aż się (prawie) całkowicie stopią. Stale mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy:) Jeśli konsystencja byłaby zbyt gęsta, można rozrzedzić dodając nieco mleka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz