wtorek, 4 grudnia 2012

KARKÓWKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE

                  W Andrzejki miałam okazję wyprawiać przyjęcie-kolację. Zależało mi na przygotowaniu ciekawych i efektownych dań. Zdecydowałam się na podanie czterech, moim zdaniem interesujących i baaardzo smacznych, kulinarnych propozycji. Królował kurczak w sosie brokułowo-serowym (w przeciwieństwie do przepisu z linka pierś kurczaka podałam w całości a nie pokrojoną w kostkę oraz bez makaronu). Równie pochlebne - a może nawet jeszcze lepsze - recenzje zebrała karkówka w czerwonym winie z nutą paprykową dzięki ajwarowi, czyli bałkańskiej pasty paprykowej domowej roboty. Karkówka wyszła rewelacyjna! Kruchutka, delikatna, soczysta. Sos - aksamitny, aromatyczny, wyborny w smaku. Niektórzy nie mogli się go nachwalić, co mnie niezwykle cieszy:) Serce rośnie w takiej chwili - chwili małego triumfu:) Polecam gorąco, na pewno sprawdzi się na Święta:) Przedstawiam przepis na 8-10 porcji, gdyż z takiej ilości produktów robiłam to danie. Na zdjęciach podane z kuskusem.



Składniki (na ok. 8-10 porcji):
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 duże łyżki ajwaru (z tego przepisu bądź kupnego) - można zastąpić upieczoną do miękkości i zmiksowaną papryką 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ewentualnie 1 spory pomidor obrany ze skórki
  • papryka słodka i ostra
  • nieco mąki
Marynata:
  • 2 spore cebule posiekane
  • 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2-2,5 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
  • 1-1,5 szkl. bulionu
  • majeranek, tymianek, rozmaryn
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
Karkówkę kroimy w plastry ok. 1cm lub w kostkę ok. 1,5cm (powstanie wówczas gulasz). Przygotowujemy marynatę - łączymy wszystkie składniki i zalewamy nimi mięso tak, by całe je nią przykryć. Najlepiej od razu zrobić to w dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywką, w którym będziemy piec naszą potrawę. Mięso dokładnie mieszamy, by składniki marynaty równo obtoczyły karkówkę. Odstawiamy na parę godzin, ale i bez odstawiania wychodzi idealnie. 
Po tym czasie dodajemy ajwar, koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora i paprykę ostrą oraz słodką. Wszystko dokładnie mieszamy (można to sobie ułatwić zawczasu wyjmując mięso i włożyć je do już wymieszanej zalewy). Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy ok. 1godz. 15min. Po tym czasie przelewamy do miseczki ok. pół kubka zalewy, dodajemy mąkę (ok. 2-3 łyżki, zależy od ilości płynu w naczyniu), dokładnie rozprowadzamy mąkę w płynie i dodajemy do mięsa w zalewie, mieszając rozprowadzić dokładnie po całości. Płyn w naczyniu powinien już nieco zgęstnieć.  Można doprawić w razie potrzeby. Wstawiamy dalej do piekarnika na ok. 20 min. 
Gotową potrawę można podawać już w takiej postaci lub zmiksować sos na gładką masę, jak ja to zrobiłam. Należy wówczas wyciągnąć mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zmiksować cały płyn wraz z dodatkami i z powrotem zalać nim mięso. Miksowanie radzę przeprowadzić w dwóch lub trzech turach, by uzyskać bardzo gładki sos. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. cudowny pomysł na marynatę :) wykorzystam na pewno, bo my w domu to prawdziwi karkówkożercy :P

    OdpowiedzUsuń