środa, 5 grudnia 2012

PIERŚ KURZA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ


                   Miało być to jedno z dań mojego przyjęcia-kolacji dla współpracowników z biura, o którym pisałam przy okazji innego dania z tej imprezy - karkówki duszonej w czerwonym winie. Jednak zrezygnowałam z niego po przeprowadzeniu dyskretnego "śledztwa", z którego dowiedziałam się, iż większość gości nie przepada za połączeniem owoców i mięsa, jak również owoców i sera. Mi danie to niesamowicie przypadło do gustu, choć nie przy pierwszym kęsie, lecz w połowie pierwszej porcji ze względu na oryginalne połączenie smaków. Kurczak jest bardzo delikatny, soczysty, kruchutki, gruszka dodaje owocowej świeżości, a ser wyrazistości smaku. Z takimi połączeniami jest tak, że albo się je pokocha albo znienawidzi. Ja z pewnością do niego powrócę. Spróbuję także z serem camembert:)
Przepis z bloga Gotuję, bo lubię, zmieniłam tylko rodzaj mięsa.



Składniki (na dwie duże porcje):

·                     2 pojedyncze piersi z kurczaka
·                     1/2 szklanki kremówki
·                     70 g gorgonzoli
·                     1 ząbek czosnku
·                     1 mocno dojrzała gruszka
·                     1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
·                     1/3 łyżeczki soli
·                     1/3 łyżeczki suszonego majeranku
·                     olej do smażenia

Piersi rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju (do miękkości).
Śmietankę łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki z wydrążonymi gniazdami nasiennymi (u mnie z jednej nie za dużej gruszki wyszły 4 plastry). Mięso delikatnie zalewamy śmietanką, a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i zapiekamy ok 25 minut. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz