czwartek, 23 sierpnia 2012

BUŁKI Z PATELNI, czyli ENGLISH MUFFINS

            Nazwałabym je bułkami kryzysowymi - gdy zabraknie w domu pieczywa, a do sklepu jest "za daleko";) Tak było w moim przypadku. Na szczęście miałam zapisany przepis na angielskie tradycyjne bułeczki z patelni zwane english muffins (choć z muffinkami nie mają nic wspólnego;) ). Nie są tak lekkie i puchate jak kajzerki, ale fajnie smakują i są sycące. Wyborne jeszcze ciepłe z samym masełkiem:) Przepis z bloga Kuchnia z jadalnią.



Składniki (na 4 bułeczki):

  • 350g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży rozrobionych w odrobinie ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 325ml ciepłej wody
  • kasza manna do obtoczenia
Wszystkie składniki poza kaszą manną wyrabiamy na gładkie ciasto (wody dajemy tyle, by ciasto było elastyczne) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut - u mnie 40min. Po upływie tego czasu ciasto uderzamy kilka razy w celu odgazowania i dzielimy na 4 części, z których lepimy bułeczki i obtaczamy je w kaszy mannie. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (30 minut). Ja od razu po zagnieceniu ciasta uformowałam 4 bułeczki i odstawiłam je na 40min. Po tym czasie smażymy bułki na suchej rozgrzanej (na małym ogniu) patelni około 3-4 minuty z każdej strony. Moje były dość spore i grube, smażyłam więc ok. dwa razy dłużej na małym ogniu pod przykryciem. 


5 komentarzy:

  1. Widziałam już gdzieś taki pomysł na bułeczki. Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ostatnio robiłam pizzę z patelni i jestem oczarowana jej smakiem:) Na pewno posmakowałyby mi takie bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, ale jak na 350g mąki to trochę mało tych bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintersował mnie ten przepis, ale myślałam, że szybciej się je robi:)
    Mam przepis na rewelacyjne bułki - po pół godzinie wyrastania lądują w piekarniku, więc na te z patelni nie chciałoby mi się czekać :)
    Ale pomysł rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zrobilam je jako nocne buleczki orkiszowe :) Zamienilam make, wstawilam na noc do lodowki i rano jedynie usmazylam :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń