Przepis dawno temu zachomikowany skądś z netu, nie wiem, od kogo. Autorkę przepraszam.
Składniki (na 4 sztuki):
· 150 g kaszy
kukurydzianej (u mnie błyskawicznej)
· 600 ml lekkiego wywaru
warzywnego
· łyżka masła
· 25 g tartego parmezanu
· 2 łyżeczki suszonej bazylii
· 1/4 łyżeczki ostrej
papryki w proszku
· pieprz, sól
W garnku doprowadzamy
do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając
trzepaczką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15
minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser,
zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm
wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch
łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś
przycisnąć, ja jednak tego nie zrobiłam). Po około godzinie masa powinna
zrobić się zwarta. Wówczas kroimy ją na pół, a każdy powstały kwadrat w poprzek
po przekątnej. Powstałe cztery trójkąty smarujemy z obu stron oliwą i
grillujemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia odwracamy je na drugą stronę. Możemy też przesmażyć na patelni, np. grillowej, aż skórka zrobi się chrupiąca. Jeśli ktoś nie dba o kalorie, to można usmażyć na głębokim oleju, będzie jeszcze bardziej chrupiąca;)
Smacznego!
autorkę masz tutaj: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/04/grillowana-polenta-z-pieczarkami-w.html ;)
OdpowiedzUsuń