Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki żytniej
- 50g świeżych drożdży
- kubek ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- spora szczypta soli
- 2 garści płatków owsianych
Drożdże rozpuściłam w wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiłam na kilka minut, aż zaczęły pracować. Mąkę pszenną i żytnią wymieszałam i dodałam do nich rozpuszczone drożdże, płatki owsiane oraz sól. Wyrobiłam ciasto i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę smarujemy masłem (użyłam silikonowej, więc to pominęłam). Ciasto włożyłam do przygotowanej foremki i zostawiłam na 30 min do podrośnięcia. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piekłam 40-50 minut.
Fajny chlebek! Bardzo lubię takie grahamkowate pieczywo :)
OdpowiedzUsuńpiękny jest!
OdpowiedzUsuń