Arabskie krakersy
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukry
- 125ml ciepłej wody
- 185g mąki (użyłam zwykłej pszennej, typ 550)
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 białko jajka
- sezam
W małej misce wymieszać drożdże z miodem, cukrem i całą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać na posypanej stolnicy przez 2 minuty. Dużą miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do lodówki na 45 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki ponownie wyrobić ciasto (stolnica lekko podsypana mąką), aż będzie gładkie. Podzielić je na cztery równe części. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt 13x30 cm. Nakłuć ciasto widelcem. Z każdego prostokąta wykroić 9 trójkątów (u mnie romby), posmarować białkiem, posypać sezamem. Wykrojone trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg).
A tak wyszła pizza;) Jak to jedno ciasto może przybrać różną postać;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz