poniedziałek, 1 kwietnia 2019

SYRNIKI

              Niedzielne śniadanie. Pierwszy raz od dawna na słodko. Przygotowałam syrniki, czyli placuszki z sera białego pochodzące z terenów wschodniej Europy - Rosji, Ukrainy, Białorusi. Są mięciutkie, delikatne, słodkie i bardzo smaczne. Ważne, by dodać jak najmniej mąki. Zbyt duża jej ilość spowoduje, że będą twarde.





Składniki (na ok. 6 szt.):

  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowa mąka do obtoczenia placków
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder, dżem, śmietana kwaśna lub słodka, bita
Miksujemy twaróg, cukier, cynamon i jajko. 
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko miksujemy.
Z powstałej masy, dość rzadkiej, formujemy niewielkie placuszki. Na patelni urosną.
Obtaczamy je w mące, której nadmiar strzepujemy.
Smażymy na natłuszczonej patelni na niezbyt dużym ogniu, by miały czas upiec się w środku, ale żeby nie były spalone z zewnątrz.
Podawałam posypane cukrem pudrem oraz z powidłami domowej roboty.

Smacznego życzą


2 komentarze: