poniedziałek, 14 stycznia 2019

BAZYLIOWO-ORZECHOWY DRESSING DO SAŁATKI (jak pesto)

             Dziś, w poniedziałek, wyjątkowo nie zacznę od pomysłu na niedzielne śniadanie. Zacznę od dodatku do wczorajszego śniadania. Przygotowałam sałatkę we włoskim stylu z mozzarelli, pomidorów i oliwek, a do niej dressing bazyliowo-orzechowy. Świeży, ziołowy, z nutą chrupkich orzechów i czosnku. Świetnie pasuje do sałatek, np. w stylu włoskim.





Składniki:
  • garść prażonych orzechów laskowych lub innych (ja miałam akurat laskowe)
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego z szalotką (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Orzechy bardzo drobno mielimy.
Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dolewając tyle oliwy, by uzyskać dość płynną konsystencję.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz