Dziś, w poniedziałek, wyjątkowo nie zacznę od pomysłu na niedzielne śniadanie. Zacznę od dodatku do wczorajszego śniadania. Przygotowałam sałatkę we włoskim stylu z mozzarelli, pomidorów i oliwek, a do niej dressing bazyliowo-orzechowy. Świeży, ziołowy, z nutą chrupkich orzechów i czosnku. Świetnie pasuje do sałatek, np. w stylu włoskim.
Składniki:
- garść prażonych orzechów laskowych lub innych (ja miałam akurat laskowe)
- duża garść świeżych liści bazylii
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego z szalotką (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Orzechy bardzo drobno mielimy.
Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dolewając tyle oliwy, by uzyskać dość płynną konsystencję.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz