poniedziałek, 17 grudnia 2018

ROLOWANE TOSTY FRANCUSKIE Z SERKIEM I BANANEM

            Niedzielne śniadanie. Sezon bożonarodzeniowy w pełni. Z tej radości pozwoliłam sobie przygotować słodkie śniadanie. Rolowane tosty francuskie ze słodkim serkiem i bananami. Obtoczone cukrem z cynamonem. Chrupkie z zewnątrz i kremowe w środku. Delikatne w smaku i pachnące cynamonem. A ten bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.
Robiłam już podobne, zarówno na słodko - z jabłkami, jak i wytrawne z szynką i serem, ale te są zdecydowanie najlepsze.





Składniki (na 2 porcje):

  • kilka kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki kremowego serka kanapkowego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • masło 
  • cukier i cynamon do obtoczenia
Z kromek chleba tostowego odcinamy skórki albo używamy chleba tostowego bez skórki (taki też można czasem dostać). Kromki rozwałkowujemy.
Na każdej kromce rozsmarowujemy nieco serka, układamy półplasterki banana i zwijamy jak roladę.
Każdą roladkę obtaczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na maśle, aż się zrumienia.
Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. 
Podajemy póki ciepłe.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz