Niedzielne śniadanie. Sezon bożonarodzeniowy w pełni. Z tej radości pozwoliłam sobie przygotować słodkie śniadanie. Rolowane tosty francuskie ze słodkim serkiem i bananami. Obtoczone cukrem z cynamonem. Chrupkie z zewnątrz i kremowe w środku. Delikatne w smaku i pachnące cynamonem. A ten bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.
Robiłam już podobne, zarówno na słodko - z jabłkami, jak i wytrawne z szynką i serem, ale te są zdecydowanie najlepsze.
Składniki (na 2 porcje):
- kilka kromek chleba tostowego
- 2 łyżki kremowego serka kanapkowego
- 1 banan
- 1 jajko
- masło
- cukier i cynamon do obtoczenia
Z kromek chleba tostowego odcinamy skórki albo używamy chleba tostowego bez skórki (taki też można czasem dostać). Kromki rozwałkowujemy.
Na każdej kromce rozsmarowujemy nieco serka, układamy półplasterki banana i zwijamy jak roladę.
Każdą roladkę obtaczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na maśle, aż się zrumienia.
Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Podajemy póki ciepłe.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz