środa, 14 listopada 2018

KURCZAK POD MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

              Obiad na włoską nutę. Soczysty kurczak, gęsty, aromatyczny sos pomidorowy i roztopiona, przyrumieniona mozzarella. Lekko, ale sycąco, pysznie i szybko. Obiad powstaje w 30 min. w jednej patelni, więc pracy przy nim tyle co nic. Tak przygotowany kurczak sprawdzi się podany z kaszą, ryżem albo z pieczywem. Resztki mięsa, sosu i sera wpakowałam pomiędzy dwie kromki ciabatty, wynikiem czego powstała taka kanapka na ciepło, że palce lizać! Żałowałam, że tak mało resztek zostało ;)






Składniki (na 6-8 porcji):
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • 1 duża cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów (identyczne jak tradycyjne bazyliowe, ale bazylię zastępujemy suszonymi pomidorami)
  • po 1/2 łyżeczki każdych ziół: bazylia, majeranek, oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 kule mozzarelli
Piersi oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na patelni (najlepiej takiej z odpinaną rączką, by można było wstawić ją do piekarnika) z odrobiną oleju, nie za mocno, by nie były suche (będą jeszcze pieczone). Zdejmujemy mięso z patelni. 
Na patelni, na której smażył się kurczak, szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Do cebuli dodajemy pomidory, pesto z suszonych pomidorów, zioła, paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę cukru. Mieszamy. Gdy sos się zagotuje, gotujemy 10-15 min., aż sos zgęstnieje. 
Na sosie układamy kurczaka pokrywając go sosem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. 
Zapiekamy w piekarniku z opcją grill, aż ser się rozpuści i zapiecze.
Danie można podawać posypane natką pietruszki albo listkami bazylii.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz