czwartek, 15 listopada 2018

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

           Czasem fajnie mieć pod ręką coś, po co można mimowolnie sięgnąć, coś do pochrupania, coś do przegryzienia w tzw. międzyczasie. Dzisiejsze ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą świetnie sprostają tylu zadaniom. A do tego są szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Mają idealnie kruchą strukturę i delikatnie fistaszkowy smak, który czekolada i kawałki orzechów laskowych dodatkowo pogłębiają.

Inspiracja.





Składniki (na 2,5 blachy ciasteczek):
  • 200 g masła
  • 240 g masła orzechowego
  • 300 g cukru 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli morskiej
  • 100 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 st.C.
Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier. Ubijać przez ok. 5 minut, aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. 
Dodać jajka, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać.
Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów - 1 czubata łyżeczka = 1 ciasteczko, bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.(W oryginale są 2 łyżki ciasta na 1 ciasteczko - dla mnie było to duuużo za dużo, ciastka wychodziły ogromne).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz