Składniki (na 2 porcje):
- 2 tortille, użyłam pszennych
- 1 puszka czarnej fasoli
- 3/4 szkl. dobrego, gęstego, ostrego sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów lub przesmażona salsa pico de gallo (nie może być zbyt wodnisty, gdyż rozmoczyłby całe danie)
- 1 duży pomidor
- 1 szkl. tartego sera żółtego (mieszkam we Francji, użyłam comte. Może być emmentaler wymieszany z cheddarem)
- 4 jajka
- awokado
- sól, pieprz
Dwa okrągłe naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Muszą być nieco mniejsze niż tortille.
Czarną fasolę odsączamy i rozdrabniamy widelcem lub blenderem na puree. Rozkładamy je na tortillach.
Posypujemy częścią sera, rozkładamy sos, wbijamy jajka, posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 st.C przez 12-15 min., aż białka będą ścięte, a żółtka płynne.
Podawałam posypane natką (można użyć kolendry) z awokado.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz