środa, 10 października 2018

RISOTTO Z DYNIĄ I GRZYBAMI

             Jest jesień, piękna, złota. Są dynie, też piękne, złote. Grzyby są, pachnące lasem. I pyszny obiad jest, na jesienną nutę. Jak czasem niewiele trzeba, by powstało coś tak fajnego dla podniebienia! Ryż, puree z dyni, podsmażone grzyby, szczypta tymianku dla podkreślenia jesiennego aromatu. Wszystko tu do siebie pasuje, wszystko się wzajemnie podkręca. Dynia to nie tylko zupa. Wypróbujcie koniecznie risotto z dynią.





Składniki (na 6 porcji):
  • 1 duża cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 280 g suchego ryżu arborio
  • ok. 100 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 1,5 l bulionu
  • 1,5 szkl. puree z dyni
  • 1 mała łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 250 g świeżych grzybów leśnych lub brązowych pieczarek (mają więcej aromatu niż białe)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju w dużym garnku/rondlu.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i ryż. Mieszamy, by ryż pokrył się olejem. Chwilę tak smażymy.
Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy kilka chwil, aż większość wina odparuje.
Zaczynamy zabawę z bulionem. Wlewamy na początek 2-3 chochle bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Czekamy, aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Wówczas dodajemy kolejną porcję bulionu i znów czekamy, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy. I tak aż do momentu, gdy ryż będzie al dente.
Wówczas dodajemy puree z dyni. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Mieszamy i gotujemy, aż ryż będzie odpowiednio miękki. 
Na koniec dodajemy tarty parmezan i masło, mieszamy, aż się rozpuszczą i gotowe.
Grzyby/pieczarki kroimy w sporą kostkę i przesmażamy na maśle. 
Risotto podajemy z wyłożonymi na wierzchu grzybami + z dodatkowymi płatkami parmezanu.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz