środa, 31 października 2018

MIODOWY KURCZAK BBQ

              Kurczak barbecue to amerykański klasyk. Nie dziwę się. Mięso jest soczyste, ale najważniejsza jest ta skórka! Słodka, pikantna, o lekko dymnym posmaku i lepka od miodu w marynacie. To jeden z tych kąsków, których nie ma się dość i ręka sama sięga po kolejny. A do tego przygotowanie jest banalnie proste. Czyżby to było danie idealne? ;)
Inspiracja.





Składniki:
  • 10 ud kurczaka 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 szkl. sosu barbecue,użyłam gotowego firmy Heinz
  • 0,5 szkl. miodu
  • 1-2 łyżki keczupu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu Worcesterchire
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Mięso obtaczamy w mące wymieszanej z papryką, solą i pieprzem.  
Udka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 min. w 190 st.C przewracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Po tym czasie mieszamy sos BBQ z miodem, keczupem, sosem Worcestershire i czosnkiem. 
Takim sosem smarujemy mięso z każdej strony. 
Pieczemy w 220 st.C kilka-kilkanaście minut, aż sos się przyrumieni i zacznie bąbelkować. Można w międzyczasie przewrócić uda na drugą stronę.

Smacznego życzą



1 komentarz: