Kurczak barbecue to amerykański klasyk. Nie dziwę się. Mięso jest soczyste, ale najważniejsza jest ta skórka! Słodka, pikantna, o lekko dymnym posmaku i lepka od miodu w marynacie. To jeden z tych kąsków, których nie ma się dość i ręka sama sięga po kolejny. A do tego przygotowanie jest banalnie proste. Czyżby to było danie idealne? ;)
Inspiracja.
Składniki:
- 10 ud kurczaka
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 1 szkl. sosu barbecue,użyłam gotowego firmy Heinz
- 0,5 szkl. miodu
- 1-2 łyżki keczupu (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu Worcesterchire
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Mięso obtaczamy w mące wymieszanej z papryką, solą i pieprzem.
Udka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 min. w 190 st.C przewracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Po tym czasie mieszamy sos BBQ z miodem, keczupem, sosem Worcestershire i czosnkiem.
Takim sosem smarujemy mięso z każdej strony.
Pieczemy w 220 st.C kilka-kilkanaście minut, aż sos się przyrumieni i zacznie bąbelkować. Można w międzyczasie przewrócić uda na drugą stronę.
Smacznego życzą
Wygląda niezwykle smacznie ;)
OdpowiedzUsuń