poniedziałek, 11 czerwca 2018

SAŁATKA CAPRESE Z AWOKADO

             Niedzielne śniadanie. W lodówce zalegały pomidory - kolorowe, słodkie, dojrzałe. Postanowiłam je spożytkować w sałatce caprese, ale z dodatkiem naszego ulubionego awokado (ostatnio jemy go we wszystkim i do wszystkiego;) ) oraz młodej cebulki, jak w polskiej wersji sałatki pomidorowej. Wyszedł mix włosko-polsko-mexykański. Lekko, letnio, pysznie.




Składniki (na 2 porcje):
  • 3 spore pomidory: u mnie 1 żółty, 1 zielony i 1 tzw. czarny
  • 1 awokado
  • 1-2 kule mozzarelli
  • 1-2 młode cebulki dymki
  • garść świeżych listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Pomidory, obrane awokado i mozzarellę kroimy w plastry. Dymkę w piórka. 
Na talerzu układamy warzywa i ser, posypujemy listkami bazylii, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i gotowe.
Podawałam z tostami.

Smacznego życzą


1 komentarz: