Miałam ochotę na rybę. Kiedy więc zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go natychmiast wypróbować. Rybę w sosie śmietanowym z kaparami już robiłam i była pyszna. Ten przepis jest podobny, wzbogacony o sok z cytryny i musztardę. Sos ma intensywniejszy smak i piękny, złocisto-żółty kolor. Danie robi się szybko i łatwo, jest pyszne, więc spełnia wszelkie warunki, by zagościło ponownie na naszym stole.
Inspiracja z moimi zmianami.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 kg polędwicy dorsza
- 2-3 spore cebulki dymki
- duży chlust białego wytrawnego wina
- 1 szkl. śmietany kremówki
- sok z 1 dużej cytryny
- ok. 1 łyżki musztardy ziarnistej (ilość w zależności od upodobania i stopnia ostrości musztardy)
- 2-3 łyżki malutkich kaparów
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, biały pieprz
- masło do smażenia
Na maśle przesmażamy drobno posiekane cebulki. Najlepiej robić to w patelni lub naczyniu, które później można wstawić do piekarnika.
Gdy się zeszkli, dodajemy wino i czekamy, aż większość odparuje.
Wówczas dodajemy śmietanę, sok z cytryny, musztardę, kapary i kurkumę. Doprawiamy solą i białym pieprzem (czarny może się zbytnio odznaczać w jasnym sosie). Mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Do sosu wkładamy rybę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Zapiekamy w piekarniku w 200 st. C przez 10-15 min. w zależności od grubości ryby.
Podawałam z kaszą bulgur i sałatką z kolorowych pomidorów.
Smacznego życzą
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę na Twoje danie.