środa, 25 kwietnia 2018

RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM TERIYAKI I BROKUŁEM

        Lekki, ale sycący i bardzo smaczny obiad. Ryż, kurczak, warzywa i nuta azjatyckiego smaku w postaci marynaty teriyaki. Bardzo polecam!
Inspiracja.




Składniki (na 6 porcji):

Kurczak teriyaki:
  • 600 g mięsa kurczaka lub indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego (jasny lub ciemny)
  • 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki startego imbiru
Mięso kroimy w kostkę.
Składniki marynaty mieszamy, obtaczamy w niej mięso, odstawiamy na co najmniej 1 godz. 
Po tym czasie mięso smażymy wraz z marynatą na głębokiej patelni. 
Wyciągamy mięso zachowując patelnię z resztkami marynaty.

Smażony ryż:
  • 1 szkl. ryżu, użyłam ryżu paraboiled
  • 1 mały brokuł
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy. 
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente. Odcedzamy.
Marchewki kroimy w ćwierćplasterki, cebulę siekamy. Marchew i cebulę przesmażamy na patelni po kurczaku, aż cebula zmięknie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy brokuła i smażymy jeszcze kilka minut. 
Warzywa zsuwamy na bok patelni, a w powstałe miejsce wlewamy roztrzepane jajka i smażymy jak jajecznicę, którą następnie mieszamy z warzywami. 
Dodajemy ryż i kurczaka, dolewamy nieco sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać nieco oleju. Całość dokładnie mieszamy i smażymy.
Danie podajemy posypane prażonym sezamem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz