Lekki, ale sycący i bardzo smaczny obiad. Ryż, kurczak, warzywa i nuta azjatyckiego smaku w postaci marynaty teriyaki. Bardzo polecam!
Inspiracja.
Składniki (na 6 porcji):
Kurczak teriyaki:
- 600 g mięsa kurczaka lub indyka
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek sosu sojowego (jasny lub ciemny)
- 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżeczki startego imbiru
Mięso kroimy w kostkę.
Składniki marynaty mieszamy, obtaczamy w niej mięso, odstawiamy na co najmniej 1 godz.
Po tym czasie mięso smażymy wraz z marynatą na głębokiej patelni.
Wyciągamy mięso zachowując patelnię z resztkami marynaty.
Smażony ryż:
- 1 szkl. ryżu, użyłam ryżu paraboiled
- 1 mały brokuł
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente. Odcedzamy.
Marchewki kroimy w ćwierćplasterki, cebulę siekamy. Marchew i cebulę przesmażamy na patelni po kurczaku, aż cebula zmięknie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy brokuła i smażymy jeszcze kilka minut.
Warzywa zsuwamy na bok patelni, a w powstałe miejsce wlewamy roztrzepane jajka i smażymy jak jajecznicę, którą następnie mieszamy z warzywami.
Dodajemy ryż i kurczaka, dolewamy nieco sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać nieco oleju. Całość dokładnie mieszamy i smażymy.
Danie podajemy posypane prażonym sezamem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz