poniedziałek, 26 marca 2018

WIOSENNA SAŁATKA Z RZODKIEWKAMI, JAJKIEM I AWOKADO

         Niedzielne, przedświąteczne śniadanie. Ta sałatka miała być wiosenno-wielkanocna, ale wyszła tylko wiosenna, co nie oznacza, że mniej smakowita. W sałatce miała się znaleźć biała kiełbasa. Mieszkam we Francji, gdzie jej oczywiście nie ma. Znalazłam coś podobnego i myślałam że polska specjalność zostanie w miarę udanie zastąpiona, srogo się jednak zawiodłam. Nie pozostało mi nic innego, jak zamienić kiełbasę na awokado. Sałatka dzięki temu stała się mniej wielkanocna, ale lżejsza, bardziej kolorowa i może nawet smaczniejsza. 




Składniki (na 2 porcje):
  • 2 garści ulubionej sałaty lub mixu sałat
  • 2 jajka na twardo
  • 1 awokado
  • kilka rzodkiewek
  • kilka łyżek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
Sałatę porwaną na kawałki rozkładamy na talerzu.
Na niej układamy posiekane jajko, awokado pokrojone w kostkę i plasterki rzodkiewek. 
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego życzą

1 komentarz: