środa, 21 marca 2018

SAŁATKA Z BROKUŁA, JAJEK I KUKURYDZY

               Ta sałatka nadaje się idealnie na Wielkanoc!:) Nie tylko wpasowuje się w wiosenny klimat kolorami - jest zielono-żółto-biała, ale i smakiem delikatnego brokuła, słodkiej kukurydzy i jajek. Musztarda przyjemnie zaostrza i podkreśla wszystkie te smaki. Jeśli miałaby stanąć na moim wielkanocnym stole, dodałabym jeszcze odrobinkę chrzanu:) Rzadko robię majonezowe sałatki, ale ta na pewno zagości u nas na stałe.
Inspiracja.




Składniki:
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 200 g szynki
  • pół szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżka soku z cytryny

Brokuła umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżką soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki.
Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. 
Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Dodać majonez wymieszany z musztardą, przyprawiony solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz