Ta sałatka nadaje się idealnie na Wielkanoc!:) Nie tylko wpasowuje się w wiosenny klimat kolorami - jest zielono-żółto-biała, ale i smakiem delikatnego brokuła, słodkiej kukurydzy i jajek. Musztarda przyjemnie zaostrza i podkreśla wszystkie te smaki. Jeśli miałaby stanąć na moim wielkanocnym stole, dodałabym jeszcze odrobinkę chrzanu:) Rzadko robię majonezowe sałatki, ale ta na pewno zagości u nas na stałe.
Inspiracja.
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 kukurydza konserwowa
- 200 g szynki
- pół szklanki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, cukier
- łyżka soku z cytryny
Brokuła umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżką soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki.
Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Dodać majonez wymieszany z musztardą, przyprawiony solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Smacznego życzą
Wczoraj taką robiłam.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl