poniedziałek, 19 marca 2018

SAŁATKA Z JABŁKIEM, ROQUEFORTEM I KURCZAKIEM

              Niedzielne śniadanie. Miałam w lodówce kawałek sera roquefort, postanowiłam go spożytkować. Tradycyjny przepis na sałatkę z jego użyciem zakłada zestawienie go z jabłkiem lub gruszką oraz orzechami włoskimi. Od siebie dodałam gotowane mięso kurczaka, delikatne i soczyste. Sałatka jest bardzo smaczna, lekka (choć sycąca) o różnorodnych smakach i strukturach. Soczyste jabłko, specyficzny w smaku ser, "mięsiste" mięso, chrupkie orzechy. Zaskakująco dobre :)




Składniki (na 2 porcje):
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 garści sałaty rzymskiej
  • 1 jabłko kwaśne i soczyste, użyłam granny smith
  • ok. 100 g sera roquefort lub gorgonzoli/lazura, jeśli ktoś nie lubi specyficznego, mocnego smaku roqueforta
  • garść orzechów włoskich
  • dressing: oliwa z oliwek, miód, nieco musztardy i soku z cytryny
Pierś przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry.
Układamy je na patelni, zalewamy wodą i gotujemy kilkanaście minut. Kroimy je w kostkę.
Sałatę rozkładamy na talerzu.
Na sałacie układamy kawałki kurczaka, jabłko pokrojone w kosteczkę (ze skórką), pokruszony ser oraz orzechy.
Całość polewamy dressingiem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz