Od jakiegoś czasu zasmakowałam w zupach. To chyba przez tą zimę. Potrzebuję wewnętrznego rozgrzania. W takich sytuacjach świetnie sprawdzi talerz sycącej zupy pełnej dodatków, jak np. harira, marokańska zupa z soczewicą i mnóstwem aromatycznych przypraw. Dziś przedstawiam zupę pełną warzyw i mięsa. Mój K. śmieje się, że jak ja ugotuję zupę, to pyszny gulasz mi wychodzi, tak jest gęsta i treściwa;) Cóż, tak lubię. Gotując zupę, nie robię już drugiego dania, więc musi być ona porządnie naładowana:) Ten przepis to takie połączenie kapuśniaku, gulaszowej, a nawet w jakimś sensie strogonowa. Mixy są fajne, a ten smakuje wybitnie pysznie!Inspiracja z moimi zmianami.
Składniki (na duży gar):
- 800 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 2 spore cebule
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- kilka ziemniaków
- ½ średniej wielkości kapusty
- 2 spore marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 800 gramowa puszka krojonych pomidorów
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mięso przesmażamy na patelni. Przekładamy do dużego garnka.
Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, obie te rzeczy przesmażamy razem na patelni po mięsie na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy do garnka z mięsem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Kapustę siekamy, marchew kroimy w ćwierćplasterki, a paprykę w kostkę, dodajemy wszystko do garnka.
Zawartość garnka zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, listki laurowe oraz ziele angielskie, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.
Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy groszek i doprawiamy ziołami prowansalskimi (nie wcześniej, gdyż w czasie gotowania ich smak może wyparować lub zgorzknieć). Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Smacznego życzą
idealny na niepogodę :) pycha!
OdpowiedzUsuń