czwartek, 22 lutego 2018

CRÈME CARAMEL

              Ten deser to już klasyk. Krem budyniowy znany właściwie na całym świecie, głównie w Europie i krajach Ameryki Łacińskiej. Występuje także pod nazwą flan, leche flan, flan de leche, caramel pudding. Często porównywany jest z francuskim crème brûlée z tą różnicą, że crème brûlée jest kremowy w konsystencji, robiony na śmietance kremówce i uwieńczony chrupiącą karmelową skorupką, natomiast crème caramel przygotowuje się na bazie mleka, ma bardziej ściętą konsystencję, a karmel jest miękki, rozpływający się po deserze i talerzu. To on nadaje słodycz całości. Pyszny, światowy deser, lekki, delikatny, rozpływający się w ustach:)Inspiracja.




Składniki (na 8 porcji):

Karmel:
  • 200g cukru
  • 50 ml wody
Wsypujemy cukier do rondla o grubym dnie, dolewamy wodę (50 ml lub więcej. Im więcej, tym łatwiej cukier się rozpuści, ale karmel będzie się dłużej gotował). 
Gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu, aż będzie złocisty. Uwaga, by się nie poparzyć!
Gotowy karmel przelewamy do kokilek.

Masa budyniowa:
  • 1l mleka
  • 6 całych jajek
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii wraz z laską. Doprowadzamy prawie do wrzenia.
Miksujemy jajka, żółtka i cukier.
Do masy jajecznej dolewamy chochlę prawie wrzącego mleka, by ją zahartować. Można dodać kolejną dla bezpieczeństwa. 
Do zahartowanych jajek pomału dolewamy resztę mleka cały czas mieszając. 
Masę mleczno-jajeczną przecedzamy przez gęste sito. Dzięki temu pozbędziemy się pęcherzyków powietrza z masy. Masa ma być jednolita, nie puszysta od powietrza.
Masę przelewamy do kokilek z karmelem.
Kokilki wstawiamy do dużego naczynia do zapiekania/blachy, do którego wlewamy wrzątek do połowy wysokości kokilek.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczony deser odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie schładzamy całą noc w lodówce. 
Aby podać deser, najpierw ostrzem cienkiego noża okrajamy go dookoła po ścince kokilki, następnie zanurzamy do połowy wysokości kokilki we wrzątku na kilka chwil (będzie łatwiej odchodził od ścianek),  na wierzchu układamy talerzyk, szybkim ruchem odwracamy do góry dnem i deser powinien wyjść, a karmel rozlać się po całości. 

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz