Niedzielne śniadanie. Grzanki czosnkowe, świeży szpinak z ricottą oraz jajko w koszulce. Chrupiące, kremowe i to lejące się żółtko... :)
Składniki (na 2 porcje):
- kilka kromek bagietki
- 2-3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 130 g świeżych liści szpnaku
- 125g ricotty
- 2-4 jajka (po 1-2 na osobę)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Masło rozcieramy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy nim kromki bagietki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kilka minut, aż się przyrumienią.
Szpinak przesmażamy na lekko natłuszczonej patelni, aż znacząco zmniejszy swoją objętość (do objętości małej miseczki).
Dodajemy ricottę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy.
Gotujemy jajka w koszulkach.
Na grzankach układamy nieco masy ze szpinaku i ricotty, a na wierzchu jajko w koszulce.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz