poniedziałek, 19 lutego 2018

TOSTY ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ + JAJKO W KOSZULCE

             Niedzielne śniadanie. Grzanki czosnkowe, świeży szpinak z ricottą oraz jajko w koszulce. Chrupiące, kremowe i to lejące się żółtko... :)




Składniki (na 2 porcje):
  • kilka kromek bagietki
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g świeżych liści szpnaku
  • 125g ricotty
  • 2-4 jajka (po 1-2 na osobę)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Masło rozcieramy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy nim kromki bagietki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kilka minut, aż się przyrumienią.
Szpinak przesmażamy na lekko natłuszczonej patelni, aż znacząco zmniejszy swoją objętość (do objętości małej miseczki). 
Dodajemy ricottę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy.
Gotujemy jajka w koszulkach.
Na grzankach układamy nieco masy ze szpinaku i ricotty, a na wierzchu jajko w koszulce.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz