Niedzielne śniadanie. Jeśli po Świętach Bożego Narodzenia czujecie się nieco przejedzeni, to sałatka z raptem trzech (głównych) dodatków będzie idealna na lunch lub leniwe śniadanie. Lekka, pożywna i bardzo smaczna. Jako że Mój K. nie przepada za wędzonym łososiem, przygotowałam mu wersję ze smażoną na chrupko szynką typu parmeńskiego. Koniecznie podajcie do niej grzanki czosnkowe - pycha!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści ulubionej sałaty lub mixu sałat, u mnie roszponka
- 2-3 plastry wędzonego łososia / 2 plasterki szynki typu parmeńskiego
- 1 awokado
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 jajka
- ulubiony dressing: u mnie oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz
Na talerzach rozkładamy porcję sałaty.
Na sałacie układamy kawałeczki łososia / połamane na małe kawałki wysmażone na chrupko plastry szynki parmeńskiej oraz pokrojone w kostkę awokado (połówka na porcję).
Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu.
Przygotowujemy jajko w koszulce (jajko delikatnie wlewamy do wrzątku z odrobiną octu i gotujemy 3 min.). Układamy po 1 jajku na sałatce.
Skrapiamy ulubionym dressingiem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz