wtorek, 9 stycznia 2018

ARANCINI

              Na niedawnego Sylwestra przygotowałam przekąskę na ciepło - włoskie arancini, czyli kulki ryżowe z mięsnym nadzieniem. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i można je szybko odgrzać w piekarniku czy mikrofalówce, więc nadają się do wcześniejszego przygotowania. 




Składniki (na 16-18 kulek):
  • 420 g suchego ryżu na risotto
  • 2 garści tartego parmezanu
  • 350g mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • kilka łyżek groszku konserwowego
  • 2 łyżki keczupu
  • oregano, majeranek
  • sól, pieprz
  • jajko i bułka tarta na panierkę
  • olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ma być bardzo lekko wilgotny i lepki. W ten sposób łatwiej będzie sklejać i formować kulki. 
Ugotowany ryż mieszamy z parmezanem. Można doprawić ulubionymi przyprawami do smaku.

Farsz: mięso przesmażamy z posiekaną drobniutko cebulką. 
Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. 
Dodajemy groszek, keczup i wszystko dokładnie mieszamy.

Klejenie kulek: pracę ułatwimy sobie maczając dłonie w wodzie. Nabieramy sporą garść ryżu, rozpłaszczamy ją na dłoni. 
Nakładamy łyżkę farszu i sklejamy jak najzgrabniejsze kulki. Dokładnie zaklejamy. 
Kulki delikatnie obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz