Dziś Afryka na talerzu. Kurczak yassa to danie pochodzące z Senegalu, popularne w całej zachodniej Afryce. Jak to bywa z popularnymi przepisami, nie ma jednej wersji tego dania. Jednak zawsze w skład wchodzi dużo cebuli, musztarda, sok z cytryny i... kostka bulionowa, maggi lub vegeta (dużo). Jest to bardzo popularny składnik dań z tego rejonu świata nadający im specyficzny smak. Mi niekoniecznie pasowało dodawanie tego typu specyfiku, ale skoro narodowy przepis tak każe, to kucharz musi. Dodałam, ale niewiele. Kurczak wyszedł wyborny, soczysty z aromatyczną od przypraw skarmelizowaną cebulką. Podawałam go z afrykańskim - a jakże - dodatkiem w postaci ryżu jollof pochodzącym z Nigerii, na który przepis jutro.
Inspiracja.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1 średni kurczak w całości
 - 3-4 cebule
 - 2 łyżki musztardy
 - 1 cytryna
 - 3-4 ząbki czosnku
 - liść laurowy
 - pół kostki bulionowej, rozkruszonej
 - ostra papryka (ilość wedle uznania)
 - sól, pieprz
 - olej do marynaty i do smażenia
 
Kurczaka dzielimy na części odcinając nadmiar skóry i tłuszczu.
Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. 
Cebulę, czosnek i pozostałe składniki mieszamy z kilkoma łyżkami oleju tworząc marynatę.
Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy kurczaka z marynaty (marynatę zachowujemy) i smażymy go na dużej patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy go na talerz.
Na tej samej patelni przesmażamy marynatę (cebulę z dodatkami), aż cebula zmięknie i się lekko zezłoci.
Wówczas dodajemy kawałki kurczaka, chwilę razem smażymy, a następnie dolewamy ok. 0,5 szkl. wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 min.  Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i zredukować sos. 
Doprawiamy do smaku.
Kawałki kurczaka podawać z porcją cebuli.
Smacznego życzą

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz