Czy gulasz i potrawki muszą być z mięsem? Absolutnie nie! Dowodem tego są wszelkiego rodzaju warzywne curry jak to z batatami i ciecierzycą albo z kalafiorem i marchewką czy włoska caponata. Dziś kolejna wariacja na ten temat - gulasz z batatów, ciecierzycy i pieczonej papryki w sosie paprykowym (domowej roboty), a nie pomidorowym, jak to zwykle bywa. Pieczona papryka ma fantastyczny słodkawy i dymny smak i zapach, co powoduje, że danie smakuje inaczej, nietypowo, nie tak, jak używszy sosu pomidorowego. Krótko mówiąc, pyszne danie. Można podawać z ryżem, ulubioną kaszą lub pieczywem.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 2 szkl. ciecierzycy (suchej, nieugotowanej)
- 5 czerwonych papryk
- 2 bataty
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek sosu paprykowego z tego przepisu
- zioła prowansalskie
- słodka i/lub ostra papryka w proszku
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, smarujemy olejem, wkładamy do piekarnika i w temperaturze 200 stopni podpiekamy przez, aż skóra ściemnieje (może się nawet przypalić ) i się pomarszczy. Uwaga, żeby jej nie spalić i nie wysuszyć zbytnio. Po wyciągnięciu z piekarnika przykrywamy ją folią lub wkładamy do torebki na kilka minut, dzięki czemu skórka łatwiej odejdzie. Zatem obieramy papryki ze skóry i kroimy je na mniejsze kawałki (nie za małe).
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku podsmażamy posiekane cebul i czosnek.
Dorzucamy bataty i smażymy przez chwilę.
Dodajemy pieczoną paprykę i sos paprykowy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką/ostrą papryką.
Dusimy przez około 15 minut, po czym wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
W razie gdyby gulasz był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
Dusimy do uzyskania zadowalającej nas miękkości batatów.
W garnku podsmażamy posiekane cebul i czosnek.
Dorzucamy bataty i smażymy przez chwilę.
Dodajemy pieczoną paprykę i sos paprykowy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką/ostrą papryką.
Dusimy przez około 15 minut, po czym wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
W razie gdyby gulasz był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
Dusimy do uzyskania zadowalającej nas miękkości batatów.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz