środa, 10 stycznia 2018

GULASZ Z BATATÓW, CIECIERZYCY I PIECZONEJ PAPRYKI

              Czy gulasz i potrawki muszą być z mięsem? Absolutnie nie! Dowodem tego są wszelkiego rodzaju warzywne curry jak to z batatami i ciecierzycą albo z kalafiorem i marchewką czy włoska caponata. Dziś kolejna wariacja na ten temat - gulasz z batatów, ciecierzycy i pieczonej papryki w sosie paprykowym (domowej roboty), a nie pomidorowym, jak to zwykle bywa. Pieczona papryka ma fantastyczny słodkawy i dymny smak i zapach, co powoduje, że danie smakuje inaczej, nietypowo, nie tak, jak używszy sosu pomidorowego. Krótko mówiąc, pyszne danie. Można podawać z ryżem, ulubioną kaszą lub pieczywem.





Składniki (na 4-6 porcji):
  • 2 szkl. ciecierzycy (suchej, nieugotowanej)
  • 5 czerwonych papryk
  • 2 bataty
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoiczek sosu paprykowego z tego przepisu
  • zioła prowansalskie
  • słodka i/lub ostra papryka w proszku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Ciecierzycę namaczamy dzień wcześnie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości , ok, 1,5 godz.. Jeśli ktoś ma mało czasu, spokojnie może użyć tej zapuszkowanej. 
Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, smarujemy olejem, wkładamy do piekarnika i w temperaturze 200 stopni podpiekamy przez, aż skóra ściemnieje (może się nawet przypalić ) i się pomarszczy. Uwaga, żeby jej nie spalić i nie wysuszyć zbytnio. Po wyciągnięciu z piekarnika przykrywamy ją folią lub wkładamy do torebki na kilka minut, dzięki czemu skórka łatwiej odejdzie. Zatem obieramy papryki ze skóry i kroimy je na mniejsze kawałki (nie za małe). 
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku podsmażamy posiekane cebul i czosnek.
Dorzucamy bataty i smażymy przez chwilę.
Dodajemy pieczoną paprykę i sos paprykowy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką/ostrą papryką.
Dusimy przez około 15 minut, po czym wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. 
W razie gdyby gulasz był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
Dusimy do uzyskania zadowalającej nas miękkości batatów.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz