Niedzielne śniadanie. Lekka i pyszna sałatka z dodatkiem ugotowanych buraków, wysmażonej na chrupko szynki typu parmeńskiego i ricotty. Świeżości i soczystości dodają rubinowe nasiona granatu.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści ulubionej salaty lub mieszanki sałat, u mnie mix roszponki i rukoli
- 1 średni burak ugotowany
- 2-3 plastry szynki typu parmeńskiego
- 4 czubate łyżki ricotty
- ziarna z 1/3 granatu
- dressing: glazura balsamiczna, oliwa z oliwek, sok z cytryny, nieco miodu
Szynkę smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupka.
Na talerzu układamy sałatę, na niej plastry buraka, kawałki chrupkiej szynki, ricottę, całość posypujemy ziarnami granatu i skrapiamy dressingiem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz