wtorek, 5 grudnia 2017

SAŁATKA Z BURAKAMI, CHRUPKĄ SZYNKA I RICOTTĄ

             Niedzielne śniadanie. Lekka i pyszna sałatka z dodatkiem ugotowanych buraków, wysmażonej na chrupko szynki typu parmeńskiego i ricotty. Świeżości i soczystości dodają rubinowe nasiona granatu. 




Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże garści ulubionej salaty lub mieszanki sałat, u mnie mix roszponki i rukoli
  • 1 średni burak ugotowany
  • 2-3 plastry szynki typu parmeńskiego
  • 4 czubate łyżki ricotty
  • ziarna z 1/3 granatu
  • dressing: glazura balsamiczna, oliwa z oliwek, sok z cytryny, nieco miodu
Szynkę smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupka.
Na talerzu układamy sałatę, na niej plastry buraka, kawałki chrupkiej szynki, ricottę, całość posypujemy ziarnami granatu i skrapiamy dressingiem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz