czwartek, 30 listopada 2017

MONKEY BREAD, cynamonowy małpi chlebek

             Plucha i szarówka z oknem. W taką pogodę miło jest schować się pod kocyk i przegryźć coś słodkiego i pysznego. A jeśli jeszcze to coś jest puszyste, mięciutkie i pachnie cynamonem, to mnie nie trzeba namawiać. Odrywam kawałek monkey berad, popijam kakaem albo wzmocnioną herbatą i jesień od razu wydaje się przyjemniejsza:) A jak pachnie w całym domu, gdy ciasto się piecze:)
Monkey bread to kuleczki ciasta drożdżowego upieczone w cukrze i cynamonie, który topiąc się czasie pieczenia tworzy słodką glazurę. Tradycyjnie ciasto piecze się w okrągłej formie z kominkiem (jak na babkę). Ja takiej nie posiadam, użyłam więc 2 keksówek.
Inspiracja z moimi zmianami. Nie robiłam masy cukrowo-cynamonowej. Cukier by się przypalił. Do topienia biały cukier nie najlepiej się nadaje. Lepszy jest cukier po angielsku zwany light/dark brown sugar, a po francusku vergeoise. Nie wiem, jaka jest polska nazwa. Cukry te, choć różnego pochodzenia (pierwszy jest z trzciny cukrowej, drugi z buraków), zawierają melasę, przez co są wilgotne i lepiej się rozpuszczają. Możecie poczytać więcej tu. Wykorzystałam więc patent znaleziony w internecie. Wystarczy obtoczone w cukrze i cynamonie kuleczki ciasta polać roztopionym masłem i upiec. Cukier i tak się rozpuści tworząc słodką glazurę.




Składniki (na 2 keksówki):

NA CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli
DODATKOWO:
  • sporo cukru do obtoczenia kulek z ciasta 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100g masła
Drożdże mieszamy z z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy, aż się zapienią.

Mąkę przesiewamy do miski. 
Dodajemy rozczyn (drożdże), jajko, żółtko, sól, cukier oraz mleko. 
Chwilę mieszamy, następnie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo roztopione masło. 
Całość wyrabiamy około 10-15 min., aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić.
Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta o wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mieszance cukru z cynamonem.
Układamy je w keksówkach jedna na drugiej do połowy ich wysokości. 
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto polewamy roztopionym masłem.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min. 
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy na talerz kładąc je do góry nogami. W ten sposób cukrowa glazura spłynie po cieście.
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego życzą





2 komentarze: