Niedzielne śniadanie. Jajka świetnie nadają się na poranny posiłek. Dawno ich nie przygotowywałam. Postanowiłam zrobić jajka w koszulce podane na tostach z domowego chleba graham z pastą z awokado a'la guacamole. Ostatnio zajadam się awokado. Świeże w plastrach świetnie nadaje się jako dodatek na kanapkę albo tosty, natomiast jako pasta/dip - do zajadania z nachosami.
Składniki (na 2 porcje):
Pasta z awokado:
- 1 duże miękkie awokado
- 1-2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
- pół średniego pomidora pokrojonego w drobną kosteczkę
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- sok z połowy lominki
- sól, pieprz
Ponadto:
- 4 kromki chleba, u mnie graham domowego wypieku
- 2 plastry szynki typu parmeńskiego
- 4 jajka
- kilka łyżek octu
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wybieramy miąższ ze skórki, rozgniatamy widelcem.
Dodajemy cebulkę, pomidora, jogurt, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Plastry szynki wysmażamy na chrupko na suchej patelni. Kruszymy na mniejsze kawałki.
Chleb opiekamy w tosterze.
Robimy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę z odrobiną octu. Łyżką robimy lekki wir i ostrożnie wlewamy w środek jajko wcześniej wybite do miseczki/filiżanki. Gotujemy 3-4 min., aż białko będzie ścięte, ale żółtko nadal płynne.
Tosty smarujemy pastą z awokado, na której układamy kawałki chrupkiej szynki oraz jajko w koszulce.
Podajemy posypane solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz