poniedziałek, 6 listopada 2017

TOSTY Z PASTĄ Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE

               Niedzielne śniadanie. Jajka świetnie nadają się na poranny posiłek. Dawno ich nie przygotowywałam. Postanowiłam zrobić jajka w koszulce podane na tostach z domowego chleba graham z pastą z awokado a'la guacamole. Ostatnio zajadam się awokado. Świeże w plastrach świetnie nadaje się jako dodatek na kanapkę albo tosty, natomiast jako pasta/dip - do zajadania z nachosami.




Składniki (na 2 porcje):

Pasta z awokado:
  • 1 duże miękkie awokado
  • 1-2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
  • pół średniego pomidora pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sok z połowy lominki
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 4 kromki chleba, u mnie graham domowego wypieku
  • 2 plastry szynki typu parmeńskiego
  • 4 jajka
  • kilka łyżek octu
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wybieramy miąższ ze skórki, rozgniatamy widelcem. 
Dodajemy cebulkę, pomidora, jogurt, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Plastry szynki wysmażamy na chrupko na suchej patelni. Kruszymy na mniejsze kawałki.
Chleb opiekamy w tosterze.
Robimy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę z odrobiną octu. Łyżką robimy lekki wir i ostrożnie wlewamy w środek jajko wcześniej wybite do miseczki/filiżanki. Gotujemy 3-4 min., aż białko będzie ścięte, ale żółtko nadal płynne.
Tosty smarujemy pastą z awokado, na której układamy kawałki chrupkiej szynki oraz jajko w koszulce.
Podajemy posypane solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz