Pyszne, jesienne danie. Delikatne, soczyste mięso + kremowy, lekko pikantny sos dyniowy. I ten piękny złocisty kolor dania! Do tego kasza jęczmienna i kalafior w bułce tartej. Dla mnie idealne danie na słoty i niepogodę. Rozgrzewa i ciało i ducha:) Tylko odpowiednio doprawcie sos - dynia wymaga wyrazistych, najlepiej ostrych przypraw jak curry, garam masala, ostra papryka czy kumin.
Inspiracja.
Składniki (na 8 porcji):
- 800g filetów z kurczaka lub indyka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 400 ml bulionu
- 800 g puree z dyni
- 150 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
- 1 łyżeczka curry w proszku lub pół łyżeczki garam masala
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka i obsmażać na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodać obraną i startą marchewkę i smażyć wszystko przez kilka minut, aż marchew zmięknie, co chwilę mieszając.
Dodać przyprawę garam masala i chwilę przesmażyć, aż zacznie pachnieć.
Dodać obsmażonego kurczaka, wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
Dodać obsmażonego kurczaka, wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
Dodać puree z dyni oraz śmietankę i podgrzać mieszając ostrożnie, by się nie poparzyć - sos bąbluje i strzela.
Doprawić ostrą papryką oraz pieprzem i solą.
Smacznego życzą
no proszę, dynię można użyć wszędzie, brawo
OdpowiedzUsuń