Włochy nie opuszczają mojej kulinarnej wyobraźni. Taki to efekt niedawnej wizyty w Wenecji. Po prostu się zakochałam:) Gnocchi z krewetkami oraz w sosie z gorgonzoli były lekkie i pyszne. Tym razem coś nieco konkretniejszego - pierożki a'la ravioli z ricottą w sosie bolońskim. Jest to wariacja na temat sycylijskiej potrawy z okolic miasta Ragusa i Modica, z tym że tam ravioli z ricottą podaje się w sosie o nieco mniejszej zawartości mięsa i niekoniecznie musi być ono mielone, może być jak na gulasz (jak w tym i tym włoskim przepisie). Mi jednak spodobał się pomysł polania pierożków sosem bolońskim. I słusznie, bo danie jest przepyszne! Dziwię się, że w żadnej włoskiej restauracji się z nim jak dotąd nie spotkałam. A przecież w każdej jest sos boloński, wystarczy się tylko zatroszczyć o ravioli, które wcale nie są takie pracochłonne. Oryginalnie ciasto na ravioli to ciasto makaronowe. Ja przygotowałam ciasto jak na polskie pierogi.
Inspiracja (z moimi zmianami).
Składniki (na 6 porcji):
Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g mielonej wieprzowiny
- 0,5 kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów lub passaty
- 0,5 szkl. wody
- 2 liście laurowe
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
- olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju.
Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwileczkę smażymy.
Dodajemy mięso, smażymy kilka minut, po czym podlewamy winem, czekamy, aż odparuje.
Wówczas dodajemy pomidory, wodę, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Dusimy przez ok. 1 godz. w razie potrzeby podlewając wodą, jeśli sos zbytnio odparuje.
Pod koniec doprawiamy ziołami i w razie potrzeby solą/pieprzem.
Ciasto na pierogi:
- 2,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 1/3 szkl. ciepłej wody
Przesianą mąkę wsypujemy do miski lub na blat, robimy po środku dołek i wbijamy jajko. Następnie dodajemy jogurt, olej i sól. Całość mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się poddawać. Przykrywamy miską i odstawić na około 10-15 minut.
Nadzienie:
- 500g ricotty
- 2-3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki majeranku
- żółtko (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2-3 części, cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Na 1 połowie łyżeczką układamy w równych, niewielkich odstępach porcje nadzienia. Przykrywamy drugą połową ciasta, dociskamy do siebie oba płaty ciasta w miejscach, gdzie się stykają i za pomocą radełka albo specjalnej wykrawaczki wycinamy pierożki preferowanej wielkości biorąc pod uwagę, iż w gotowaniu urosną nieco.
Pierożki gotujemy porcjami we wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.
Pierożki podajemy polane sosem i posypane parmezanem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz