środa, 29 listopada 2017

DIP CEBULOWY

              Wszelakich sosów i dipów do nachosów, krakersów czy warzyw jest mnóstwo. Hummusy, guacamole, serowe, paprykowe... A co powiecie na dip cebulowy? Z wolno smażonej, skarmelizowanej, słodkiej, dymnej cebuli? Taki domowy dip zaskoczy smakiem i sprawdzi się idealnie jako przekąska do filmu lub na spotkaniu ze znajomymi. A może wolicie muhammarę - słodko-pikantny dip z pieczonej papryki?
Inspiracja.




Składniki:
  • 3 spore cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g serka kanapkowego (typu Twój Smak, Almette)
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • pieprz do smaku
Cebule drobno siekamy.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy cebule, doprawiamy solą i cukrem. 
Smażymy na małym ogniu często (ciągle) mieszając przez kilkadziesiąt minut, mi zajęło to ok. 40 min., aż cebula będzie złocisto brązowa, bardzo miękka i aromatyczna. Nie wolno jej przypalić!!
Usmażoną cebulę siekamy, jeśli trzeba, bardzo drobno lub miksujemy blenderem. Ale kawałki skarmelizowanej cebulki w dipie są pyszne:)
Mieszamy ze śmietaną, serkiem, doprawiamy pieprzem (i solą w razie potrzeby) oraz sosem Worcestershire. 
Chowamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz