Wszelakich sosów i dipów do nachosów, krakersów czy warzyw jest mnóstwo. Hummusy, guacamole, serowe, paprykowe... A co powiecie na dip cebulowy? Z wolno smażonej, skarmelizowanej, słodkiej, dymnej cebuli? Taki domowy dip zaskoczy smakiem i sprawdzi się idealnie jako przekąska do filmu lub na spotkaniu ze znajomymi. A może wolicie muhammarę - słodko-pikantny dip z pieczonej papryki?
Inspiracja.
Składniki:
- 3 spore cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
- 300 g kwaśnej śmietany
- 200 g serka kanapkowego (typu Twój Smak, Almette)
- 1-2 łyżki sosu Worcestershire
- pieprz do smaku
Cebule drobno siekamy.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy cebule, doprawiamy solą i cukrem.
Smażymy na małym ogniu często (ciągle) mieszając przez kilkadziesiąt minut, mi zajęło to ok. 40 min., aż cebula będzie złocisto brązowa, bardzo miękka i aromatyczna. Nie wolno jej przypalić!!
Usmażoną cebulę siekamy, jeśli trzeba, bardzo drobno lub miksujemy blenderem. Ale kawałki skarmelizowanej cebulki w dipie są pyszne:)
Mieszamy ze śmietaną, serkiem, doprawiamy pieprzem (i solą w razie potrzeby) oraz sosem Worcestershire.
Chowamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz