czwartek, 23 listopada 2017

MISSISSIPPI MUD PIE

               Za oknem jesień, chłód i deszcz. W takich chwilach ma się ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i nieprzyzwoicie pysznego. Odpowiedzią na takie zachcianki niech będzie Mississippi Mud Pie - ciasto mocno czekoladowe, słodkie i wilgotne, ale nie tak ciężkie, jak mogłoby się wydawać. To ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników czekoladowy. Trzy z czterech warstw są czekoladowe. Czekoladowy jest spód z ciasteczek Oreo, warstwa właściwa to bezmączne ciasto na bazie czekolady, następnie budyń czekoladowy i... Stop, starczy tej czekolady!;) Wisienką na torcie jest bita śmietana. Gruba warstwa bitej śmietany. Czy takiemu cacku można się oprzeć? Ja, mimo że nie jestem łasuchem, nie mogłam się oprzeć temu ciastu:) Niech nazwa, Błotne ciasto znad Mississippi, Was nie zniechęca. Ze względu na swoją wilgotność przypomina błoto z brzegów rzeki Mississippi. 
Inspiracja z moimi zmianami.



Składniki (na formę 24 cm):

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • ok. 450g ciasteczek Oreo
  • 100g masła, roztopionego
Ciasteczka oreo mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. 
Dno formy o śr. 24 cm oraz boki wykładamy zmielonymi ciastkami. Najlepiej dociskać masę płaskim dnem szklanki. Pamiętajcie dobrze docisnąć w narożniku, by po upieczeniu ciasto nie było za grube i twarde. Boki muszą być wysokie, by pomieścić warstwę ciasta i budyniu. 
Wkładamy do lodówki na ok. 10 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 170 C. przez 10 min., zostawiamy do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 6 jajek, żółtka i białka osobno
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli
Czekoladę roztapiamy razem masłem, zostawimy do wystudzenia. 
Przesiane kakao mieszamy razem z wodą. 
Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru na puszystą i jasną masę. 
Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy tylko do połączenia. 
Wlewamy rozpuszczone kakao. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy pozostały cukier. Chwilę miksujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Łączymy delikatnie z ciastem czekoladowym. 
Wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy przez około 40-45 min, środek powinien być lekko galaretkowy. 
Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Ciasto w czasie pieczenia rośnie, ale po wystudzeniu opadnie tworząc "krater", który wypełniamy budyniem.

SKŁADNIKI NA BUDYŃ CZEKOLADOWY:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)
  • 2,5 szkl. mleka
  • cukier do smaku (pominęłam)
  • 80 g czekolady deserowej
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 2,5 szklanki. Można dosłodzić.
Czekoladę roztapiamy i dodajemy do budyniu. Mieszamy do uzyskania czekoladowego budyniu. Jeśli byłby za gęsty, dodajemy nieco mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 

Kremówkę ubijamy na sztywną masę. 
Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na budyń i wkładamy na pół godziny do lodówki. 
Można posypać kakaem lub wiórkami czekolady.

Smacznego życzą



1 komentarz: