środa, 22 listopada 2017

GNOCCHI W SOSIE Z GORGONZOLI

              Wczoraj były gnocchi z krewetkami inspirowane wyjazdem do Wenecji, dziś gnocchi w kremowym acz wyrazistym sosie z sera gorgonzola. Do tego świetnie pasująca do tego specyficznego sera sałatka z rukoli, gruszek i suszonych pomidorów. Całość pięknie wygląda i pysznie smakuje!




Składniki (na 4-6 porcji):

Gnochhi:
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, studzimy. 
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Ciasto jest lekkie, więc nie trzeba go zagniatać. 
Tradycyjna metoda formowania gnocchi wygląda jak w przypadku kopytek: z porcji ciasta rolujemy długi wałek, który tniemy na mniejsze części formując kulki, które spłaszczałam widelcem nadając im charakterystyczny wzorek. 
Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min. od wypłynięcia.

Sos z gorgonzoli:
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1 szkl. śmietany 18% lub kremówki (opcjonalnie pół szklanki śmietany i pół szklanki mleka)
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz
Na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnię z ciepłym sosem dodajemy ugotowane gnocchi i mieszamy, by obtoczyły się sosem.

Sałatka:
  • kilka garści rukoli (po 1 dużej na porcję)
  • 2-3 gruszki
  • kilka suszonych pomidorów
Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną w kostkę lub plasterki gruszkę (obraną i pozbawioną gniazd nasiennych) oraz posiekane suszone pomidory. Skrapiamy oliwą z oliwy lub zalewą z pomidorów. 
Obok układamy porcję gnocchi w sosie.

Smacznego życzą

2 komentarze: