Wczoraj były gnocchi z krewetkami inspirowane wyjazdem do Wenecji, dziś gnocchi w kremowym acz wyrazistym sosie z sera gorgonzola. Do tego świetnie pasująca do tego specyficznego sera sałatka z rukoli, gruszek i suszonych pomidorów. Całość pięknie wygląda i pysznie smakuje!
Składniki (na 4-6 porcji):
Gnochhi:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, studzimy.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Ciasto jest lekkie, więc nie trzeba go zagniatać.
Tradycyjna metoda formowania gnocchi wygląda jak w przypadku kopytek: z porcji ciasta rolujemy długi wałek, który tniemy na mniejsze części formując kulki, które spłaszczałam widelcem nadając im charakterystyczny wzorek.
Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min. od wypłynięcia.
Sos z gorgonzoli:
- 200 g sera gorgonzola
- 1 szkl. śmietany 18% lub kremówki (opcjonalnie pół szklanki śmietany i pół szklanki mleka)
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
Na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnię z ciepłym sosem dodajemy ugotowane gnocchi i mieszamy, by obtoczyły się sosem.
Sałatka:
- kilka garści rukoli (po 1 dużej na porcję)
- 2-3 gruszki
- kilka suszonych pomidorów
Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną w kostkę lub plasterki gruszkę (obraną i pozbawioną gniazd nasiennych) oraz posiekane suszone pomidory. Skrapiamy oliwą z oliwy lub zalewą z pomidorów.
Obok układamy porcję gnocchi w sosie.
Smacznego życzą
bardzo lubię takie i podobne kluseczki:)
OdpowiedzUsuńOj sos musi być pyszny.
OdpowiedzUsuń