Palmiery (franc. palmiers), zwane również słoniowymi uszami (elephant ears) staną się chyba moimi najulubieńszymi ciastkami. Są taaaakie pyszne, chrupiące, maślane, z posmakiem karmelizowanego cukru! Mniammm!! A do tego błyskawiczne w wykonaniu, jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Szczerze polecam, nie pożałujecie:)
Składniki (na 2 blachy ciasteczek):
- 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości
- cukier kryształ
- cynamon - opcjonalnie
Ciasto rozkładamy na płasko, posypujemy dość obficie cukrem (można wymieszać z cynamonem) lekko go wciskając w ciasto.
Ciasto rolujemy wzdłuż obydwu krótszych boków tak, by ruloniki spotkały się pośrodku.
Ostrym nożem kroimy ciasto na plastry grubości 1 cm.
Plastry obtaczamy w cukrze, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy przez 5-7 min., będą lekko rumiane. Przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-7 min. Ładnie się zrumienią również od spodu.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz