Na niedawnym spotkaniu ze znajomymi podałam jako przekąskę arabską muhammarę - dip/pastę z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów. Jest lekko pikantna, słodkawa, idealna do podjadania z bagietką lub nachosami. Inspiracja.
Składniki (na miseczkę pasty):
- 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g orzechów włoskich (użyłam prażonych laskowych)
- kilka krakersów, sucharków lub bułki tartej
- łyżeczka miodu
- płatki chili - ilość wedle upodobania i podłóg ostrości posiadanych papryczek
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne.
Ułożyć na blaszce, piec w 200 °C ok. 20 min., aż skórka się pomarszczy i ściemnieje.
Gorącą paprykę przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do przestygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę.
Zmiksować paprykę z orzechami, czosnkiem, pokruszonymi krakersami, miodem i chili. Doprawić kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Schłodzić kilka godzin, by pasta się przegryzła.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz