Niedzielne śniadanie. Dawno nie było jajek. Postanowiłam przygotować jajka w kokilkach, które można dostosowywać dowolnie do swojego smaku i zasobów lodówki. Moje są z suszonymi pomidorami i serem zapieczone w szynce typu parmeńskiego. Pyszne śniadanie jednocześnie lekkie ale i treściwe. I na ciepło - idealne w jesienny poranek.
Składniki (na 2 porcje):
- 4-6 plastrów szynki typu parmeńskiego
- 4 cienkie kromki bagietki
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- garść tartego sera, najlepiej cheddar lub mimolette
- 4-6 jajek
- ulubione suszone zioła, u mnie szczypta majeranku
- pieprz
- masło do wysmarowania foremek
Kokilki (użyłam 2 na osobę) smarujemy dokładnie masłem i wykładamy plastrami szynki.
Na dnie kładziemy kromkę bagietki.
Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i układamy na bagietce w kokilce.
Posypujemy tartym serem i ziołami.
Do każdej kokilki wbijamy po 1-2 jajkach (w zależności od wielkości kokilki) i posypujemy pieprzem. Nie solimy, suszone pomidory są wystarczająco słone.
Pieczemy w 180 st.C przez 15-18 min. Białko ma być ścięte, a żółtko płynne.
Podawałam z grzankami z bagietki.
Smacznego życzą
woow, bardzo ciekawie to wygląda, dzięki
OdpowiedzUsuń